Choď na obsah Choď na menu

LIPTOVSKÉ ČRIEPKY

V roku 1710 zachvátila Liptov vysťahovalecká horúčka. Len v rokoch 1715 – 1720 sa vysťahovala polovica obyvateľstva celej stolice. Z osemdesiatich štyroch obcí odišlo do cudziny 1144 rodín!

Zápas človeka s medveďom bol častým rozprávačským a maliarskym námetom. Známa maľba zo Smrečian zobrazuje muža, ktorý sa zo žrďou bránil medveďovi. Je z pätnásteho storočia.

Voda vie vymodelovať okrem kvapľov či periel aj – svietniky. Nádherný kvapľový svietnik vymodelovala v Zázračných sieňach jaskyne Slobody.

Vrch Mních dostal názov po mníchoch – templároch, ktorí tu v 13. storočí mali kláštor. Tento mníšsky (veľmi bohatý) rád zničil francúzsky kráľ Filip.

Akademickému maliarovi Jánovi Hálovi, ktorý pochádzal z Čiech, Liptov tak učaroval, že sa presťahoval do Važca a stal sa slávnym maliarom Liptova.

V Ružomberku je Galéria Ľudovíta Fullu a v Liptovskom Mikuláši Galéria Petra Michala Bohúňa. Po Slovenskej národnej galérii v Bratislave je druhou najväčšou na Slovensku.

 

TATRANSKÉ DEPEŠE

Vo Vysokých Tatrách je vyše 80 plies – jazier...

V slovenskej časti Vysokých Tatier je najväčšie Veľké Hincovo pleso. Rozloha – 20, 08 hektára, hĺbka 53 metrov. Najvyššie položené je Modré pleso vo Veľkej studenej doline vo výške 2190 metrov.

Vo Vysokých Tatrách je množstvo vodopádov. Najznámejšie sú tieto: Hviezdoslavov v Bielovodskej doline, Obrovský a Dlhý v Studenej doline, Vajanského vodopád v Temných smrečinách, Kmeťov vodopád pod Nefcerkou a Skok v Mlynickej doline.

Štrbské Pleso je najvyššie položená obec na Slovensku. Nachádza sa v nadmorskej výške 1350 metrov. Je to športové, turistické a kúpeľné stredisko.

Štrbské pleso (s malým „p“) je ... jazero na južnej strane Vysokých Tatier. Jeho poloha – takmer 20 hektárov, objem vody – asi 1, 300 000 kubických metrov. Pleso nemá povrchový prítok ani odtok.

Vo Vysokých Tatrách býva niekedy zelenkavý sneh. Farbí ho tak riasa Ankistrodesmus tatrae.

Ján Počúvaj, horský vodca z Novej Lesnej, vystúpil na väčšinu tatranských štítov. Je zrejme držiteľom rekordu – na Gerlach vystúpil 626 ráz. Naposledy ako 77 ročný.

Prvá slovenská hvezdárka Ľudmila Pajdušáková objavila v astronomickom observatóriu (hvezdárni) na Skalnatom plese päť komét.

Rozprávkový karbunkul na Jastrabej turni vo Vysokých Tatrách môžete pozorovať aj vy. Sú chvíle, keď vychádzajúce slnko mení štít Jastabej veže na iskrivý drahokam.

 

Literatúra:

Ferko, V. Slovensko, moja vlasť. Bratislava: Národné literárne centrum, 1996, s. 44 . 52.