Choď na obsah Choď na menu

Citácie z kníh

...Veď ktože vedel na začiatku 20. storočia o našom národe vo svete? Azda len dvaja či traja publicisti, ako bol nórsky spisovateľ B Bjӧrnson alebo škótsky historik S. Watson, ktorí klopali po známej černovskej tragédii na svedomie vtedajšej Európy. Že ide o skutočnú genocídu malého národa v Uhorsku pod Tatrami.

Starí Slováci podľa Jána Stanislava obývali okrem dnešného Slovenska, vrátane Žitného ostrova a východnej časti Moravy, aj severnú Panóniu (dnešné západné Maďarsko), v dosť značnom počte tu žili ešte aspoň päťsto rokov po príchode Maďarov, ďalej pohorie Matru a Bukový les, povodie Tisy, Tokaj, žili na dnešnej Karpatskej Ukrajine a v Bulharsku „až na ľavom brehu rieky Mureš (Maros)“ v dnešnom Rumunsku.

Aj marec 1939 a august 1944 „sú dva medzníky, bez ktorých by sme neboli. Bez prvej Slovenskej republiky by nebolo mohlo vzniknúť Slovenské národné povstanie, lebo by nebola armáda a zbrane. A bez SNP by sme neboli prežili Benešovu povojnovú pomstu.“ To sú slová vzácnej ženy, herečky Evy Kristínovej, ktorá sa v mladom veku zapojila do SNP. Ak toto dokážeme s pokojnou hlavou pochopiť, začneme chápať aj logiku našich dejín.

... nemožno stotožňovať národ s režimom: počas hrozného holokaustu uchránili sme pod istou smrťou relatívne najviac prenasledovaných spoluobčanov spomedzi všetkých národov sveta – o čom svedčí počet spravodlivých medzi národmi spomedzi Slovákov.

Maďari tiež radšej berú, ako dávajú: požičali si na oslavy milénia v roku 1896 množstvo cenností zo Slovenska, a dosiaľ ich nevrátili. Hovoria tak, ako chce počuť svet, a konajú, ako to im vyhovuje podľa odporúčania Hortyho: „my musíme doma inak robiť a inak do sveta hovoriť.“

Napríklad v Knihe mravných ponaučení svätého Štefana kráľa kráľovičovi Imrichovi sa hovorí o „toľkej úcte Uhrov k Matke Božej“, že ju tento kráľ ustanovil za našu patrónku. Toto kráľovstvo sa až do začiatku 16. storočia na svojich minciach pomenúvalo ako Regni Marianum, Máriino kráľovstvo. Od roku 1927 je Sedembolestná Panna Mária oficiálnou patrónkou Slovenskej krajiny, čo zdôraznil aj symbol Madony na slovenskom jednokorunáku z rokov 1993 – 2008.

Literatúra:

Tkáč, Marián. Pravdivý Slovenský príbeh. Bratislava : PostScriptum, 2009, s. 9 - 25.