Choď na obsah Choď na menu

Citácie z kníh - Tak pozerali na Hlinku iní

Tak pozerali na Hlinku iní

Imrich Stolárik

Keď dňa 16. augusta 1938 odchádzal Andrej Hlinka do ríše večnosti, za hlbokého žiaľu celého národa, jeho posledné slová boli: „Modlím sa za národ!“

Osud nedožičil Hlinkovi dožiť sa toho veľkého dňa, ktorý jeho životný boj a zápas korunoval víťazstvom vyhlásenia slovenskej autonómie v Žiline dňa 6. Októbra 1938 a neskoršie vyhlásením slovenskej nezávislosti Slovenským autonómnym snemom v Bratislave dňa 14. marca 1939.

Andrej Hlinka telesne umrel, ale jeho vodcovský duch žije i naďalej v slovenskom národe a vedie ho po ceste kresťanstva, nacionalizmu  a cti. Jeho smrť vyvolala veľký ohlas aj v tlači iných národov.

Hlinková myseľ na smrteľnej posteli patrila národu. „Vydržať v boji za slobodu až k víťazstvu!“ Tieto slová budú pre slovenský národ a predovšetkým pre mládež rozkazom splniť to, čo sú dlžní veľkému bojovníkovi slovenského národa. (Magdeburgische Zeitung).

Umrel Andrej Hlinka, ktorého meno je nerozlučne spojené s národným prebudením Slovenska, s bojom o uskutočnenie samo určovacieho práva. Veď jeho veľký a večný boj začal sa až vtedy, keď český národ, po založení Česko – Slovenskej republiky, začal zabúdať na ideu, ktorá viedla k podpísaniu Pittsburskej dohody, ktorú uzavreli českí a slovenskí revolucionári v zahraničí a ktorá upravila rovnoprávnosť oboch národov.

Teraz bude odpočívať vo svojej obľúbenej zemi najvernejší syn svojej domoviny, verný gazda svojho rodu, ktorý všetky pocty a hodnosti odmietol od seba, keď poznal, že tým by boli hatené práva jeho národa. (Neuste Nachrichten).

S modlitbou na perách za budúcnosť svojho národa umrel Andrej Hlinka. Vedel, že idey musia prechádzať biedou a žalárom k víťazstvu. Preto jeho meno nikdy nezanikne, ale žiť bude nielen v dejinách jeho národa, ale i v dejinách pravdy a práva. (Die Zeit).

Hlinka viacej než polovicu svojho života bol nepriateľom Maďarov, ktorých nemiloval až do posledného dychu. Maďari však i tak dojatí a s úctou sa klonia pred týmto mŕtvym, keďže cítia, že i to patrí k maďarskej tragédii, že osud tak tragicky a s takou márnou zaslepenosťou ich postavil pred Hlinku. (Új Magyarság).

Historickým poslaním Andreja Hlinku bolo, že pod jeho vodcovstvom stojace hnutie vybojovalo, posilnilo a pevnou urobilo slovenskú reč a slovenský charakter. Tento boj Andrej Hlinka vyhral. (Prágai Magyar Hirlap).

Celý život prežil v boji. Nikdy sa neunavil, i keď sa zdalo, že ho národ opustil. V poslednej chvíli dožil sa Andrej Hlinka toho, že mladá slovenská generácia zjavila sa v jeho radoch. Bolo mu najväčšou útechou, že vykonal svoju povinnosť a jeho námaha neostala bez plodov. (Hrvatska stráža).

Prebudené nacionálne Slovensko je úspechom jeho snaživej vôle, jeho práce a jeho nezlomnej borby za práva slovenského národa. I my, Chorváti, stratili sme v Andrejovi Hlinkovi verného a veľkého priateľa. Myseľ slovenského vodcu vždy sa upierala na Záhreb a Chorvátsko. Sledoval borbu chorvátskeho národa s plnou sympatiou a záujmom. Chorvátsky národ smúti spolu so slovenským národom nad stratou jeho vodcu. (Hrvatski dnevnik).

Imrich Stolárik, In: Andrej Hlinka v slove a obraze, 1991, s. 325 – 326.