Choď na obsah Choď na menu

Pavol Doležal (20. 1. 1700 až 29. 11. 1778)

Autor prvej slovensko-českej gramatiky, jazykovedec. Narodil sa v Skalici a štúdiá ukončil na univerzite vo Wittenbergu. Bol vychovávateľom, učiteľom a neskôr evanjelickým kňazom. K jeho najvýznamnejším dielam patrí slovensko-česká gramatika. (Grammatica slavico-bohemica), v ktorej poukázal na rozdiely medzi slovenčinou a češtinou. Úvod k nej napísal Matej Bel. Jeho dielo poslúžilo ako vzor Antonovi Bernolákovi.

 

Juraj Jánošík (25. 1. 1688 až okolo 18. 3. 1713)

Najvýznamnejší ľudový hrdina, zbojnícky kapitán. Narodil sa v Terchovej v poddanskej rodine. Ako osemnásťročný sa nechal zverbovať do kuruckého vojska. Po porážke kurucov pri Trenčíne (r. 1708) ho chytili cisárski vojaci a začlenili do strážneho oddielu na bytčianskom zámku. Tu sa zoznámil s Tomášom Uhorčíkom, ktorý ho nahovoril na zboj. Spolu utiekli zo zámku a založili zbojnícku družinu. Zbíjali v Trenčianskej, Oravskej, Liptovskej, Gemersko- Malohontskej stolici, v Poľsku, Sliezsku a na Morave. Na jar 1713 ho chytili. Stoličný súd v Liptovskom sv. Mikuláši Jánošíka odsúdil na smrť obesením za rebro na hák. Po jeho smrti sa začala šíriť legenda o zbojníkovi, ktorý „bohatým bral a chudobným dával“. Jeho meno sa dodnes objavuje v piesňach, rozprávkach a ďalších umeleckých dielach.

Použitá literatúra

ONDREJKA, Kliment. Geografická encyklopédia. Rekordy Slovensko – Človek a spoločnosť. 2 vydanie. Bratislava: MAPA Slovakia Bratislava, s. r. o., 2002. s. 67.