Choď na obsah Choď na menu

Ján Andrej Segner (9. 10. 1704 až 5. 10. 1777)

Najvýznamnejší vynálezca svetového mena v oblasti hydrauliky, lekár, fyzik. Narodil sa v Bratislave. Študoval medicínu, matematiku a fyziku. Ako profesor pôsobil na viacerých európskych univerzitách. K jeho najvýznamnejším dielam patrí Úvod do prírodovedy, kde naplno predstavil šírku svojich vedomostí. Jeho najvýznamnejší objav vošiel natrvalo do dejín fyziky pod názvom Segnerovo koleso, ktoré pracuje na princípe reaktívnej sily. Stalo sa zárodkom neskorších reaktívnych turbín a rakiet. Zaoberal sa i astronómiou, princípmi existencie svetla, regulovaním krvného tlaku. Patril k najvýznamnejším fyzikom 18. stor. Umrel v Halle. Jeho meno nesie jeden z kráterov na Mesiaci.

 

Maximilián Hell (15. 5. 1720 až 14. 4. 1792)

Slávny hvezdár, ktorý ako prvý zo Slovenska prekročil polárny kruh (r. 1760). Narodil sa v Banskej Štiavnici. Jeho najväčšou záľubou sa stala astronómia. Po dokončení štúdia odišiel do Trnavy, kde ho poverili zriadiť hvezdáreň, prvú na území Slovenska. O jeho znalostiach sa dostal chýr až na cisársky dvor, a tak sa na príkaz Márie Terézie stal dvorným matematikom a riaditeľom cisárskeho observatória vo Viedni. Aj jeho ďalšia vedecká kariéra bola ovenčená mimoriadnymi úspechmi – pozoroval prechod Venuše slnečným diskom z ostrova Vardӧ, urobil mimoriadne presný výpočet paralaxy Slnka, podľa ktorej sa mohla vypočítať vzdialenosť Zeme okolo Slnka, napísal množstvo vedeckých štúdii. Získal pocty a vyznamenania najvýznamnejších vedeckých inštitúcii. Jeho meno nesie jeden z kráterov na Mesiaci. UNESCO ho zaradilo do kalendára výročí významných osobností.

 

Použitá literatúra

ONDREJKA, Kliment. Geografická encyklopédia. Rekordy Slovensko – Človek a spoločnosť. 2 vydanie. Bratislava: MAPA Slovakia Bratislava, s. r. o., 2002. s. 68-69.