Choď na obsah Choď na menu

Oravský mučeník, Ján Tranoscius – Tranovský (1656 – 1682)

...Záznam pochádza z roku 1711 a udáva aj príčinu smrti:

Farár Tranoscius bol neokonvertita a syn evanjelického kazateľa Tranoscia, ktorý v tom čase účinkoval ako evanjelický farár v meste sv. Mikuláša biskupa v Liptovskej stolici. Preto niet nijakej pochybnosti, že sám jeho otec podnietil zločincov, aby jeho syna sťali, pretože sa stal katolíkom a kňazom. K tomu ešte treba pripomenúť, že istá horlivá chudobná vdova, ktorá chcela zachrániť jeho život, ponúkla dvanásť zlatých výkupného. Peniaze boli položené na hlavu nevinného, ktorý bol potom sťatý.

Pod spomínaným obrazom mučeníka Jána Tranoscia, prineseným spolu s opisom, ktorý sa uchoval v Dolnom Kubíne podnes, je text: „Dôstojný pán Ján Tranoscius z Liptovskej stolice v Uhorsku, ktorý sa najprv zriekol učenia Lutherovho v prijal pravú vieru; neskoršie študoval bohoslovie a filozofiu v alumináte pázmáňovského kolégia vo Viedni a stal sa katolíckym kňazom, načo bol poslaný za duchovného správcu kubínskej farnosti v Oravskej stolici, bol za tököliovského povstania pre svoju vieru neslýchanou ukrutnosťou a jedinečným spôsobom bludármi mučený a 8. júna 1680 ako Kristov hrdina usmrtený.“

(Judák, V. Oravský mučeník, Ján Tranoscius – Tranovský (1656 – 1682.) In: Priatelia Boží. Slovenské martyrológium, s. 106 - 107)