Choď na obsah Choď na menu

...Boh chce, aby bol štát. Človeka Boh tak stvoril, že nemôže byť sám osebe živý. Človek je spoločenský tvor, ktorý musí mať svoj poriadok, ktorý zasa predpokladá autoritu a žiada si zákon. Spoločenský tvor, akým je človek, musí žiť v poriadku a pod autoritou a pod zákonom. A to mu dáva štát. Človek, stvorený ako spoločensky tvor, musí žiť v usporiadanom štátnom živote: to je vôľa Božia.“ (Slovák, 1939, č. 197)

(Pozn.: Je tragédiou, že dnes už tieto heslá liberáli zneužívajú nie v prospech ľudí, ale k ich likvidácii)

„Prvou starosťou bude preto umožniť zakladanie rodiny a zabezpečiť hmotné predpoklady jej jestvovania. U zamestnanectva každého druhu a najmä u robotníctva treba preto prikročiť k uzákoneniu tzv. rodinnej mzdy, resp. rodinných platov, aby mladému mužovi bolo umožnené uzavrieť manželstvo a aby v ňom vhodnou úpravou príplatkov na ženu a deti, stupňovanie podľa ich počtu, bola zabezpečená výživa rodiny a výchova detí...(...)

Rodinný život treba podporovať aj umožnením lacného a zdravého bývania, o čo je postarané v rámci starostlivosti o stavebný ruch. Lacný a zdravý byt je práve tak základom rodinného života ako príslušný dôchodok vydržovateľa rodiny.“

(Slovák, 1939, č. 44)

„Láska k národu je náboženským príkazom a previňuje sa proti štvrtému prikázaniu, kto nemiluje svoj národ, nesie biľag nielen ako zradca pozemský, ale aj ako priestupník, ktorý nedodržuje Božie príkazy.“ (Slovák, 1939, 197)