Choď na obsah Choď na menu

Ďalší životopis, ktorý vyšiel o prezidentovi Tisovi na Slovensku koncom roku 1990, je:

PROCES S DR. J. TISOM

SPOMIENKY OBŽALOBCU ANTONA RAŠLU A OBHAJOBCU ERNESTA ŽABKAYHO

Je to ďalší informačný materiál o prezidentovi Tisovi. Samozrejme, že obžalobca Dr. Rašla, komunista, ktorý bol komunistami a Čechmi vybraný na odsúdenie prezidenta Tisu, prinášal na súde falošné, klamlivé, nepravdivé a vymyslené argumenty proti prezidentovi Tisovi, aby ho urobil vinným, aby ho obvinil, že je vojnovým zločincom, že bol Hitlerovým kolaborantom, že rozbil Československú republiku a vymyslel mu aj iné viny, ktoré prezident Tiso nikdy neurobil, aby týmito falošnými obvineniami dal takzvanému „národnému súdu“ dostatočne vážny materiál na odsúdenie prezidenta Tisu na smrť. Prezident Beneš, ktorý v lete 1946 strávil dovolenku v Topoľčiankach vo svojom prezidentskom letohrádku na Slovensku, prísno nariadil, že prezident Tiso musí byť odsúdený na smrť, lebo v československej republike nemôžu byť dvaja prezidenti. Preto si Dr. Rašla vyfabrikoval také obvinenia na prezidenta Tisu, pre ktoré ho mal titul odsúdiť na smrť tzv. „národný súd“. Celá obžaloba Dr. Rašlu bola falošná, klamlivá, vymyslená a nepravdivá, preto dobrý Slovák a dobrá Slovenka im nemôžu veriť. Falošné a nepravdivé sú aj jeho SPOMIENKY na vykonaný proces. Aj tu sa uskutočnilo slovenské porekadlo: Keď chcú psa biť, palicu si nájdu!

Obhajca prezidenta Tisu, Dr. Ernest Žabkay bol vtedy tiež presvedčený komunista, keď prijal Tisovu obhajobu. Štát, čiže komunisti a Česi mu pridelili, aby obhajoval prezidenta tisu. Svoju úlohu robil čestne ako advokát. Komunisti mu však nedovolili nazrieť do určitých archívov, ako v Mníchove a inde, preto nemal dostatočného materiálu a argumentov na Tisovu obhajobu. Jeho obhajoba na súde je síce pravdivá, ale len čiastočne. Nepovedal celú pravdu o prezidentovi Tisovi, lebo mu to komunisti a Česi nedovolili a nemohol ju nájsť v archívoch, do ktorých mu nedovolili nahliadnuť. Nemohol preto vyčerpať všetok materiál na obranu prezidenta Tisu a nemohol teda pri súde podať celú objektívnu pravdu o činnosti prezidenta Tisu a o motívoch jeho konania. Preto aj SPOMIENKY Dr. Žabkayho na tento súd sú len čiastočne pravdivé. Zazlievame mu tiež, že hoci obhajoval prezidenta Tisu, na konci svojich spomienok ho robí zodpovedného za isté veci, ktoré nemohol prekaziť, ako napríklad vydávanie Židov, ktoré robil Tuka, ktorý veľmi podliehal nátlakom Nemcov a veľmi im išiel po ruke. Teda ani SPOMIENKY Dr. Žabkayho nie sú celkom objektívne a teda nie sú vo všetkom celkom pravdivé. Môžeme tiež pripomenúť, že ani jeden katolícky sudca nechcel prijať funkciu súdiť prezidenta Tisu a všetci sudcovia boli evanjelici aj obžalobca Dr. Rašla.

Kanadský Slovák – 8. Septembra 1990, str. 8. In: Slovenský rodoľub Dr. Jozef Tiso (1887 – 1947), Trenčín : Vydavateľstvo Ivana Štelcera, 1992, s. 123 – 124.