Choď na obsah Choď na menu

 

Slovenský literárny ústav Matice slovenskej vydal novú knihu, ktorá spracováva komplexne tému prvej vlny národného obrodenia. Bernolákovci, ako prví, kodifikovali slovenský jazyk, boli pri prvom slovenskom preklade Biblie, spísali prvé literárne diela v slovenskom jazyku a iniciovali ich vydávanie, realizovali ľudovýchovu, upevnili historické vedomie o Veľkej Morave a Cyrilovi a Metodovi, stáli pri vzniku Slovenského učeného tovarišstva ako prvej celoslovenskej kultúrnej inštitúcie, realizovali sa aj v Spolku milovníkov literatúry a reči slovenskej, v Spolku sv. Vojtecha, v Tatríne. Napokon najmladší katolícki dejatelia stáli aj pri vzniku Matice slovenskej. Bernolákovci napokon inšpirovali aj ďalšie vlny národného obrodenia od Kollára, Šafárika až po štúrovcov, s ktorými časť mladších bernolákovcov aj spolupracovala.

Zostavovateľmi publikácie sú vedecký pracovník Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej a predseda Spoločnosti Ladislava Novomeského Dr. Lukáš Perný a riaditeľka Domu Matice slovenskej v Košiciach,religionistka a kultúrna pracovníčka Martina Matečková. Kniha je rozdelená na vzdelávaciu (učebná pomôcka pre školy so základnými informáciami), vedeckú (výstup z minuloročnej konferencie o bernolákovcoch na UPJŠ v Košiciach), populárno-náučnú (medailóny bernolákovcov) a osvetovú časť (reporty z tematických podujatí).

Medzi autormi príspevkov sú okrem zostavovateľov aj Marián Gešper, Boris Brendza, Pavol Parenička, Marián Ambrózy, Marián Gladiš, Peter Tollarovič, MiliaMajeríková-Molitoris, Ondrej Halás, Ivan Mrva, Ján Sabol, Július Lomenčík, Jaroslav Durec, Radoslav Žgrada, Peter Schvantner, Jozef Schwarz a ďalší. Svoj príspevok do zborníka poslal aj nebohý Anton Hykisch, takže ide vlastne o jeho posledný publikovaný text. Súčasťou knihy je bohatá obrazová príloha, ktorá obsahuje pamätníky, fotografie, kresby, časovú os, vzácne rukopisy z Archívu Matice slovenskej, ukážky z publikovaných kníh a časopisov či AI rekonštrukcie tvárí bernolákovcov. Obálku publikácie tvorí prienik miest Trnava a Bratislava ako dvoch centier pôsobenia bernolákovcov a kolorizované tváre bernolákovcov (Fándly, Mesároš, Bernolák, Rudnay, Hollý). Kolektívne dielo je výsledkom synergie Slovenského literárneho ústavu Matice slovenskej, Kulturologicko-filozofického odboru Matice slovenskej, Domu Matice slovenskej v Košiciach, Spoločnosti Ladislava Novomeského, Spolku slovenských spisovateľov a Archívu Matice slovenskej.

Informačné ústredie Matice slovenskej

 

Zdroj: hlavnespravy.sk