Choď na obsah Choď na menu

 

Nitra

Nitra pramení na svahoch Lúčanskej Malej Fatry pod vrchom Reváň. Pri obci Komoča sa vlieva do Váhu. Dĺžka rieky je 170 km. Na zamrznutej vyliatej rieke Nitra vzniklo v roku 1886 prvé verejné klzisko v meste Nitra. Dámy v dlhých sukniach sa v spoločnosti pánov korčuľovali neďaleko župného domu. Na ľade usporadúvali aj kávové večierky.

Hornád

Hornád je piata najdlhšia slovenská rieka. Pramení západne od obce Vikartovce na východnom úpätí Kráľovej hole. Preteká cez Slovenský raj, kde sa prerezáva kaňonovitým údolím, nazývaným Prielom Hornádu, ktorý je národnou prírodnou rezerváciou. Za obcou Trstené pri Hornáde opúšťa územie Slovenska, pokračuje do Maďarska, kde neďaleko mesta Ónod ústi do rieky Slaná.

Dunaj

Dunaj je druhá najdlhšia európska rieka a najdlhšia rieka v Európskej únii. Vzniká sútokom  Brege a Brigachu v Čiernom lese v Nemecku, na hraniciach medzi Rumunskom a Ukrajinou ústi deltou do Čierneho mora. Dunaj preteká alebo sa aspoň dotýka desiatich krajín (Nemecko, Rakúsko, Slovensko, Maďarsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Moldavsko, Ukrajina). Od miesta vzniku až po ústie do Čierneho mora u Suliny meria 2 850 km, Slovenskom preteká na 172 km úseku, na ktorom, až na 22 km, tvorí štátnu hranicu s Rakúskom a Maďarskom.

Morava

Morava preteká územím Česka, Rakúska a Slovenska. Pramení na južnom svahu Králického Sněžníka na severnej Morave. Na dolnom toku v celkovej dĺžke 114 km tvorí prirodzenú hranicu medzi Českom a Slovenskom a medzi Rakúskom a Slovenskom. Na území Bratislavy, priamo pod hradom Devín, sa vlieva do Dunaja.

V náročnom skalnatom teréne na riekach často vznikajú vodopády. Prekonávajú nerovnosti povrchu a rôzne prekážky, ktoré im do cesty stavajú pohoria. Najviac vodopádov sa nachádza v Slovenskom raji, kde rieky prekonávajú prekážky vápencových brál, najvyššie sú však v Tatrách.

V podzemí sa rieky ohrievajú a na povrch sa dostávajú často oveľa teplejšie, ako je okolitý vzduch. Takýmito riekami sú napríklad Teplica alebo Kováčovský potok. Pre svoje liečebné účinky ich ľudia vyhľadávajú už odpradávna. Tieto rieky nezamŕzajú ani v zime. Medzi neobvyklé rieky sa zaraďujú podzemné rieky. Na Slovensku sú to napríklad Styx v Slovenskom krase alebo Borinský potok v Malých Karpatoch. Obidve rieky si vymleli koryto v tvrdých vápencových skalách pod zemou a na svojej ceste vymodelovali jaskyne.

Medzi ďalšie významné slovenské rieky patria Poprad, Slaná, Kysuca, Ondava, Laborec, Torysa, Topľa, Orava a mnohé ďalšie.

Dunajec

Vzniká sútokom riek Bieleho Dunajca a Čierneho Dunajca pod severnými svahmi Vysokých Tatier neďaleko Nového Targu. Územím Slovenska preteká v dĺžke 17 km. Dunajec je typickou horskou riekou s premenlivým vodným stavom. Patrí medzi najčistejšie rieky strednej Európy. Veľmi zaujímavý je splav Dunajca na pltiach, ktorý je miestnou turistickou atrakciou.

(Monika Srnková: Naše Slovensko, Nesvady: Foni book. 2015, s. 159 - 160)